Σε μικρή απόσταση από τον Πολυχώρο BATIS MULTIPLEX, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Η ακμή των αρχαίων Φιλίππων ξεκινά τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) καταλαμβάνει, οχυρώνει και μετονομάζει την αποικία των Θασίων “Κρηνίδες”, στο πλαίσιο της εξάπλωσής του προς τα ανατολικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, όπως και του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφεραν στο φως τα δημόσια κτίρια και λίγες ιδιωτικές κατοικίες μιας ακμαίας πόλης της Αρχαιότητας, την οποία σημάδεψαν δύο γεγονότα παγκόσμιας σημασίας:

Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.). Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα στη Ρώμη, η νίκη του στρατού του Οκταβιανού Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου εναντίον του στρατού του Βρούτου και του Κάσσιου ανοίγει τον δρόμο για τη μετάβαση του Ρωμαϊκού κράτους από τη Δημοκρατία στην Αυτοκρατορία. Η πλήρης επικράτηση του Οκταβιανού Αυγούστου μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο (31 π.Χ.) μετατρέπει τους Φιλίππους σε Pωμαϊκή αποικία (Colonia Iulia Augusta Philippensis) μέσα από εντυπωσιακές δημόσιες επενδύσεις.

Άφιξη του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους (49/50 μ.Χ.). Η άφιξη του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, η δημιουργία της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Ευρώπη και η βάπτιση των πρώτων Ευρωπαίων Χριστιανών ανοίγει το δρόμο για μια τεράστια πολιτισμική αλλαγή που καθόρισε τον κόσμο. Στιγμές από αυτή την μακρά ιστορία διαβάζει ο επισκέπτης στα μνημεία, το αρχαίο Θέατρο (απαραίτητο στοιχείο μιας αρχαίας ελληνικής πόλης), το ρωμαϊκό Forum (το πολιτικό κέντρο μίας ρωμαϊκής πόλης) και μια σειρά Παλαιοχριστιανικών ναών (Βασιλικών και ενός Οκταγώνου) που φανερώνουν το θρίαμβο του Χριστιανισμού.

Στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ., η πόλη των Φιλίππων καταστρέφεται σε ένα τμήμα της από σεισμούς, αλλά δεν εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, η πόλη μπαίνει σε νέα φάση ανάπτυξης, αλλά περιορίζεται σε μία μικρότερη έκταση. Στα τέλη του 14ου αιώνα, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και σταδιακά ερημώνεται.

Η διαδρομή από τον Πολυχώρο BATIS MULTIPLEX μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων απέχει 14 χλμ. και διαρκεί περίπου 19 λεπτά με το αυτοκίνητο.

 

Μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στους Φιλίππους διαρκεί περίπου 2 ώρες και αποτελεί μία αυθεντική εμπειρία σε μια αρχαία πόλη που σχεδόν “αναπνέει” και σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο με το επιβλητικό Παγγαίο στο βάθος.